Яку сою сіяти?

0
1723
Яку сою сіяти?
5 (100%) 2 vote[s]

Соя – це теплолюбива бобова рослина короткого дня, з початком вегетації при температурі не нижче + 10 ° С. Культура любить теплий день і теплу ніч, ідеальний
інтервал температур для вегетації – від +32 до + 22 ° С. Для продуктивності сої дуже важлива довжина світлового дня, ідеальне співвідношення: 12, годин на день – 12 годин ніч.
Схему вегетаційного розвитку сої вітчизняні фахівці малюють дещо інакше, ніж пропонують в підручниках: без всіляких ботаніко- біологічних деталей опису різних процесів, звертаючи увагу не на формування конусів наростання, чашолистків, пелюсток та інше, а на важливі для збільшення врожайності фази, а також на те, як на них можна вплинути в ході вегетації.

Якість проведення весняних польових робіт закладає основний фундамент врожаю.



Те, що, теоретично, соя – високорентабельна культура, не викликає особливих сумнівів у вітчизняних аграріїв. Але тут важливі якраз практичні деталі: як
і де її правильно вирощувати, і чи потрібно використовувати класичну селекцію, коли є модифікована? Фермери задають ці питання собі і своїм колегам, намагаючись знайти оптимальне рішення. Ми спробуємо дати короткі відповіді на ряд з них. Але спочатку зупинимося на тих особливостях культури, які принципово важливі для її успішного культивування.

Посів та захист сої.

Час посіву даної культури є визначальним для високого врожаю.
Соя – теплолюбна рослина, для неї дуже важлива температура грунту на глибині загортання насіння близько 4 см. Українські аграрії, як правило, з сівбою сої не поспішають, чекаючи хоча б 12 ° С на глибині загортання насіння. Крім того, на глибині загортання повинна бути волога. У такому варіанті сходи з’являються протягом найближчих семи днів. Уточнимо, що у ранньої сівби один можливий плюс – достатня волога в грунті.
А небезпек набагато більше: поразка ризоктонія, грунтовими шкідниками, витягування міждоузлий, вилягання. Така соя часто має вигляд довжелезного стебла з одним-двома бобами.



Якщо фермери вирощують органічну культуру, то на насіннєвих посівах проводиться кілька фунгіцидних обробок, особливо якщо сорт не стійкий до фітофтори (перша – коли змикаються рядки, а потім ще три – послідовно через 2 тижні). Зрозуміло, що модифікований варіант не передбачає багато обробок пестицидами – тільки використання гліфосатів. Для економії енергії, попередження ерозії, підвищення ефекту використання вологи на полях застосовують грунтозахисну мінімальну обробку ґрунту з мульчуванням поверхні рослинними залишками, з глибоким щілюванням або чизелеваням.

Технології з мінімальною обробкою грунту мають набагато кращі техніко-економічні показники в порівнянні з існуючою традиційною технологією з питомою трудовитрат, витраті пального, грошових коштів та енергії в розрахунку на гектар або центнер. Це доведено багаторазово і в різних господарствах.



Правильно вибраний термін посіву сорту – половина справи. Нагадаємо, що раннім посівам особливо загрожують хвороби, шкідники та заморозки. Оптимальна густота рослин сої – не більш 700 тис. на 1 га. При цьому практика показує, що слід уникати посіву пневматичними сівалками. Оптимальний діапазон кислотності ґрунтів для вирощування сої – pH = 6,6-8.
А якщо кислотність нижче 5,9, сіяти сою навряд чи варто. Що стосується іннокулянтов, то багато хто вважає, що для сої найкраще підходять продукти на торф’яній основі.

Також потрібно звернути увагу на підбір і внесення добрив. Слід пам’ятати про важливість для забезпечення гарної продуктивності культури таких елементів живлення як молібден, кобальт та сірка.
Соя – досить ніжна культура, і для її захисту слід ретельно підбирати препарати. Хімічну обробку проти дводольних бур’янів бажано проводити в фазі від першого трилисника до початку третього, максимум – до початку п’ятого трилисника.

Генно-модифікована соя під питанням.



Точно назвати площі вирощування ГМ-сої в Україні не може ніхто, бо теоретично всі заперечують її існування. До того ж, насіння модифікованої сої коштує чималих грошей. Однак має місце нелегальне вирощування, особливо в південних областях України, трансгенних сортів. Найчастіше, трансгенна соя приходить в Україну під виглядом дослідних або фуражних партій. І вже зараз, особливо на півдні України, такі посіви превалюють, оскільки там широко працюють іноземні фірми. Тому на практиці вибір залишається за конкретним фермером – сіяти класичну або ГМ-сою.

Широко застосовується вона і в тваривництві – в якості кормів. Дослідження свідчать, що тварини, в раціоні яких присутня соя, швидко набирають вагу, при цьому м’ясо і молоко цих тварин ми безпосередньо вживаємо. Було б несправедливо не згадати про те, що з сої отримують соєве молоко, яке йде на приготування сумішей для годування грудних дітей. Отже, соя в наш час відіграє важливу роль в раціоні людини. Власно, з цим і пов’язане прагнення виробників, по можливості, максимально оптимізувати і здешевити виробництво цієї культури. А лякає багатьох споживачів абревіатура ГМ вказує на один з найбільш популярних в багатьох країнах світу методів досягнення цього.
Модифікація геному сільськогосподарських культур покликана надати їм стійкість до пестицидів, шкідників, хвороб, сприяючи значному збільшенню врожайності.
Так, введення в геноми сої культурної (Glicine maxima) гена стійкості до гліфосату з Agrobacterium tumefaciens дозволяє отримати гліфосаттолерантну сою, стійку
до цього гербіциду. Генетично модифікована соя має високу врожайність, за хімічним складом не відрізняється від натуральної, та дозволена до використання в багатьох країнах. І, хоча все частіше стали з’являтися повідомлення про негативний вплив ГМ-продуктів на організм тварин і людини, сьогодні без такої сої важко уявити сучасне агровиробництво.



 

Загалом, ГМ-соя має ряд позитивних якостей: вона стійка до шкідників, її майже не потрібно рекламувати, що дозволяє істотно знизити її собівартість для виробників насіння. Але слід пам’ятати, що поруч з цим «позитивом» завжди йде поправка на її генетичну модифікувану і супутню – гіпотетичну або фактичну – небезпеку, пов’язану з використанням ГМ-культури.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here