Особливості формування насіння сої
5 (100%) 2 votes

Зміст

  1. Цикл розвитку сої
  2. Вплив погоди на формування плодів сої
  3. Погодні фактори на стадії дозрівання сої

Органогенез ділиться на кілька етапів. Насіння починає формуватися на 10-му етапі. У цей період посилено ростуть боби збільшуються за всіма розмірами. З настанням 11-го етапу насіння продовжують рости, накопичуючи поживні речовини в стулках бобів, зародки починають диференціюватися (утворювати перші листочки в нирках). А далі – поживний матеріал із стулок поступово вбирається сім’ядолями. 12-й етап характеризується дозріванням бобів, остаточним відтоком живильного матеріалу в сім’ядолі. Боби вбираю речовини, накопичені в стулках, в насіннєвих оболонках, в інших органах рослин, поступово старіючих і відмираючих. Завдяки біохімічним процесам в цей період прості речовини перетворюються в складні з накопичувальними і запасними формами.

Цикл розвитку сої

Весь цикл розвитку сої (від появи зародків до остаточної готовності бобів до збору) підрозділяється на 4 основні періоди:

  • період утворення насіння,
  • період наливу,
  • період дозрівання,
  • період повної стиглості

Формується твердий шар перикарпію. Завершенням цього процесу вважається значне збільшення розмірів бобів, разом з цим (з деяким випередженням) зменшується і їх щільність.

В процес визрівання бобів показник їх вологості поступово зменшується до значення, що допускає збір врожаю. Зниження вологості триває від 54 до 68 днів, починаючи з фази утворення плодів, іноді – від 40 до 48 днів. Вага однієї тисячі щойно зібраних бобів збільшується до віку 25-28 днів. Вага однієї тисячі сухих бобів сильно збільшується до віку 40-42 днів, але після цього вже практично не змінюється. Стабілізація питомої ваги відбувається в період між 48-50-м днем.

Форма дозрівають бобів змінюється: вони починають помітно зменшуватися по довжині, по ширині і товщині зміни незначні. Процес зміни насіння по формі не зморщує шкірку, так як висихання сім’ядолій відбувається в поступовому режимі, а шкірка має певну еластичність. На цій стадії якість масл і протеїнів стабілізується, збільшується відсоток водорозчинного білка, знижується відсоток небілкового азоту.

Вплив погоди на формування плодів сої

влияние погоды на формирование сои

До кінця дозрівання починається масове опадання листя. Погода в період дозрівання бобів сильно впливає і на темпи їх розвитку, і згодом на їх властивості як посівної сировини. Насіння, яке формувалося при оптимальній погоді, сильно відрізняються від насіння, яке розвивалося під час неблагополучних погодних умов. Завдяки гарній погоді в період дозрівання бобів полегшується проведення подальших операцій з ним, а критерії якості поліпшуються. Сприятлива погода сприяє морфогенезу бобів і синтезу складних речовин; зайва волога виводиться досить легко, боби дозрівають рівномірно і дружно. Під гарною погодою ми маємо на увазі не надто спекотну пору, тому що спека провокує занадто стрімке всихання плодів, вони втрачають масу, стаючи щуплими і зморшкуватими.

Спека шкодить і обмінним процесам в бобах. Оптимальна температура і вологість, навпаки, забезпечують насінню рівномірне насичення поживним матеріалом, надаючи достатньо часу для ідеального дозрівання. Якщо добрі погодні умови триватимуть, то процес наливу насіння також покращиться. Відсутність посушливих періодів налив насіння триває належний час, завдяки чому боби укрупнюються, тяжіють, стаючи ідеально гладкими на дотик, набувають колір, властивий сорту, набувають високі посівні якості та високу продуктивність.

Затяжні дощі сповільнюють налив бобів, послаблюючи синтез і змінюючи біохімічний склад. Якщо несприятлива погода триває занадто довго, це загрожує гідролізом крохмалю і вимиванням речовин, що розчиняються в дощових водах. Внаслідок цього сухі речовини накопичуються в меншому обсязі, а боби будуть володіти зниженими якісними показниками та продуктивністю.

Погодні фактори на стадії дозрівання сої

созревание сои

Погодні фактори на стадії дозрівання роблять менший вплив на показники якості, ніж в ранні фази розвитку. Надмірно сухе повітря в фазі дозрівання викликає передчасне всихання плодів, що супроводжується накопиченням цукрів, які не встигають перетворюватися в крохмальні з’єднання. У такому насіння високі посівні якості та дивно висока схожість, проте найменше підвищення вологості бобів загрожує посиленням інтенсивності їх дихання і настанням повної загибелі.

Однакове насіння, яке посіяли в різних ґрунтових і кліматичних умовах, дають різний врожай бобів з різним хімічним складом, різними розмірами, щільністю, масою та іншими якісними показниками. Зміни погоди в період визрівання сої впливають і на її мікрофлору / мікрофауну (з нею соя згодом і надходить в сховища). Якщо насіння висушене погано, то при високій температурі в сховищах шкідники (в першу чергу цвіль і кліщі) починають бурхливо розвиватися, погіршуючи якість бобів. Подальший процес зберігання бобів, їх якісні показники і довговічність, багато в чому визначаються тими умовами, які були у бобів до надходження в сховища.
Сою відрізняє висока гігроскопічність (особливо стулки бобів). Холодні ночі і дощі сприяють повторному зволоженню неприбраних рослин, збільшуючи масу бобів. У скоростиглих сортів гігроскопічність вище.
Багато сортів до кінця цвітіння мають кілька молодих бобів довжиною 10-15 мм, ось чому ступінь зрілості плодів у однієї рослини може широко варіюватися. У багатьох сортів процеси масового пожовтіння і опадіння листя відбувається практично одночасно. Пожовтіння насіннєвих оболонок і рубчиків збігаються з втратою зеленого забарвлення у листя, а остаточна зміна забарвлення рубчиків протікає разом з процесом опадання листя.

Готові насіння сої характеризуються фізіологічної стиглістю (здатністю до проростання). Насіння стають фізіологічно стиглими приблизно за 20 днів до позначки «повна стиглість». Якщо прийняти масу повністю дозрілого насіння за 100%, то показником фізіологічної стиглості вважається досягнення повітряно-сухої маси бобів 65-80% від цієї маси. Але здатність до проростання посилюється в процесі досягнення ними остаточної стиглості.

Боби, зібрані по досягненню повної стиглості, не потребують післязбирального дозрівання, їх можна відразу використовувати для посіву. Буває, що насіння проростає в бобах ще до збору. Це трапляється не часто, але такий ризик існує, коли теплі дощі під час досягнення стиглості затягуються.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here