Основні стадії вегетації сої (2 частина)
5 (100%) 2 votes

У першій частині статті були розглянуті фази сходів і розгалуження сої

Фаза цвітіння.

Рослини одного сорту в фазі розгалуження і фазі цвітіння ростуть практично з однаковою швидкістю. Зростання зупиняється, коли на верхівках стебел завершується процес цвітіння. В процесі росту стебла ростуть і 8-16 листя на междоузлях. А пізніше, коли кількість міжвузлів збільшується, листя також стає більше (від 25 до 130).

З припиненням зростання стебла утворення нових листків завершується. Якщо через вилягання або згущення рослинам не вистачає світла і вологи, то листя починає передчасно жовтіти і опадати, порушуючи харчування зростаючих бобів і насіння. Вегетаційний період і умови зростання впливають на характер поширення квіток по рослині. У ранньостиглих сортів більшість перших квіток з’являється на 1-му, 2-му і 3-му міжвузлі, у середньо- і пізньостиглих сортів утворення квіток відбувається на 5-му міжвузлі і вище, у сортів-карликів (корейський підвид) квітки утворюються практично одночасно по всьому стеблу і основним гілкам.

Неможливо розмежувати процеси цвітіння і утворення плодів. Коли настає масове цвітіння, коріння вже прекрасно розвинені, а вегетативна маса збільшується безперервно. Завдяки цьому рослини утворюють безліч ассимилянтів для зростання, цвітіння, формування бобів. Тому рослини відчувають нестачу засвоєння азоту і фосфору, важливо підгодовувати їх під час цвітіння (кращий ефект спостерігається тоді, коли вологість ґрунту оптимальна). Квітки і боби сої розташовані в основному внизу куща. Це означає, що рослинам необхідно буде хороше освітлення, яке регулює дружність цвітіння і якість розвитку насіння.

Дата висівання, відстань між кущами, температура повітря, тривалість дня та інші фактори суттєво впливають на те, де саме на стеблі формуються перші квітки і скільки саме утворюється плодів. Треба врахувати і те, що впливати ці фактори будуть по-різному в залежності від морфологічних і біологічних особливостей сорту. Часто ранньостиглі сорти, котрі закладають гілки низько, відрізняються більшою консервативністю.

Щоб отримати добрий врожай та знизити втрати під час збирання врожаю, треба прагнути до того, щоб на рослинах було якомога більше бобів, але не допускати їх зав’язі біля основи стебел. Домогтися цього можна завдяки оптимальним термінам посівної і оптимальній густоти розташування в рядках або в гніздах. Ідеальна густота висадки не дозволить квіткам розвиватися в нижніх міжвузлях, забезпечуючи достатнє освітлення нижньої частини кущів.

Велика площа живлення створює сприятливе середовище, забезпечуючи високу продуктивність кожного куща, але виробничий обробіток сої сприймає таку площу в тому випадку, коли треба форсувати розмноження рідкісних видів.

Фаза плодоутворення.

Ця та попередня фази накладаються один на одного. Одночасно із завершенням цвітіння, внизу куща вже розвиваються боби. Умовним початком плодоутворення вважаються зів’ялі квіти на верхівках стебел або на міжвузлях у верхній частині. При цьому повільно збільшується число жовтіючих і обпадають листя внизу рослин.

Завершення фази теж є досить умовним: орієнтуються по розвиненому насінню в плодах на верхніх міжвузлях. Боби формуються протягом 18-30 діб. Це залежить від темпів дозрівання бобів у того чи іншого сорту при звичайних умовах. Насіння в бобах дозрівають 16-25 днів. Діапазон строків залежить від температури та вологості.

Фаза плодоутворення не демонструє сильних змін в габітусі рослин. А що стосується обміну речовин, то він змінюється кардинально. Асимілянти, що містяться в листі і зелених стеблах, направляються для формування насіння. Як тільки на верхівці рослини з’являється маленький боб, розвиток стебла зупиняється. Суха погода супроводжується пожовтінням і опаданням листя.

Фаза наливу насіння.

До початку цієї фази рослини накопичують продукти асиміляції. Абсолютна маса і щільність, властиві сорту, досягають своїх ідеальних показників.

Насіння припиняє вегетацію рослини сої. Спостерігається зниження сухої маси листя, а після неї всихають стебла і коріння. Скоростиглі сорти припиняють приріст вегетативної маси після 2-3-х тижнів після цвітіння, середньостиглі – після 4-5 тижнів, а пізньостиглі – після 6-7 тижнів. Більшість сортів з цієї фази починають старіти: листя і боби жовтіють, сім’ядолі і оболонка ще зеленого кольору, рубчик ще не пігментірується, насіння можна легко розрізати нігтем, насіння містить багато води.

Фаза дозрівання.

Одна з найкоротших фаз. Триває вона від 11 до 15 днів. Спекотна або недостатньо тепла погода сильно впливає на тривалість дозрівання. У цей період різні сорти відрізняються незначно. Фаза дозрівання починається з побуріння деяких бобів внизу куща. Ознака завершення фази – дозрілі боби і швидке пожовтіння та опадання збереженого листя. У сортів із зеленими сім’ядолями листочки осипаються зеленими. Під час цієї фази утворюється соєве масло і азотисті речовини. У плодах зростає вміст білкової водорозчинної фракції, а небілковий азот скорочується, плоди наповнюються жирними, ненасиченими кислотами, а вільні кислоти в складі масла зменшуються.

Для збору врожаю бобів необхідна їх повна фізіологічна стиглість, біохімічні процеси, що протікають в дозріваючих бобах, повинні повністю завершитися. Збирати боби раніше – дуже нераціонально. Передчасний збір знизить і масу врожаю, і рівень якості бобів.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here