доля сои в выращивании агрокультур

На сьогоднішній день, з усіх зернобобових культур в світі, соя займає перше місце.
Наприклад, в США її частка посівних площ серед всіх основних сільськогосподарських культур становить 37%, в Бразилії – 56%, в Аргентині – 72%.
Соя може оброблятися в різних кліматичних зонах, від вологих тропіків, до сухих степів і холодного нечорнозем’я. Для неї підходять всі типи грунтів, крім солончаків і сильнокислому (рН => 5,5).

ростки соиТепловий режим сої схожий з кукурудзою. Для завершення повного циклу вегетації ранньостиглим сортам досить суми активних температур від 1600 градусів. При цьому соя досить стійка до підвищених температур і короткочасним заморозків.



Вологозабезпеченість сої – є найважливішим фактором врожайності. Соя дуже залежна від кількості ефективних опадів в генеративній фазі розвитку. Але при цьому вона досить стійка до короткочасної посухи та перезволоження.
При дотриманні агровимог до її обробітку, врожайність сої в умовах жорстких посух знаходиться на рівні 10 центнерів з гектара, в сприятливих умовах, в роки з достатнім випадінням осадків – врожайність сої може досягати 50 центнерів з гектара.

Сівооборот і посівні площі сої.



Соя, як бобова, азотфіксуюча культура, поліпшує родючість грунту, а також грає позитивну средообразующу роль в сівооборотах. Вона сприяє зростанню врожайності відповідних культур. У відповідному севооброті зростає продуктивність і самої сої, в середньому на 30%, в порівнянні з монокультуами.

Кращими попередниками для сої є зернові-колосові культури, кукурудза і однорічні злакові трави.

Добрими попередниками вважаються буряк, овочеві і баштанні культури, успішно соя обробляється в рисових сівозмінах.

З метою запобігання поширенню загальних хвороб, сою не слід висівати після соняшника, капустяних культур, а також бобових.
Сою можна обробляти в короткоротаційних, 2-4 польних сівозмінах, з зерновими культурами і часткою сої до 50%.



Для отримання товарного зерна, допускається повторне розміщення сої по сої, до 3-х років. Але при цьому значно підвищуються ризики ураження посівів хворобами і шкідниками, що вимагає фітосанітарного контролю та виконання агротехнічних заходів, таких як закладення рослинних залишків при обробці грунту, широкорядний посів і розпушування міжряддя.

Сама соя є добрим попередником для зернових, просапних і кормових культур. Вони формують урожайність по сої вище, ніж по іншим попередникам.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here